Paloma z Mougins na adrese Průhonice

17/11/2017

Ještě docela nedávno by prohlášení, že v Průhonicích je stejná atmosféra jako na Azurovém pobřeží, možná znělo jako z oblasti sci-fi. Jistá moudrost Pabla Picassa ale praví, že "vše, co si dokážete představit je skutečné..." A tak by se člověk vlastně ani neměl divit, že jeden z příjemných labužnických příběhů, který začal v jihofrancouzském Mougins (viz foto níže), má své pokračování v Průhonicích: restaurant Paloma.

Připomeňme, že v půvabném městečku na Côte d'Azur měl restaurant doslova hvězdný start: v roce 2013 zahájil provoz, za dva měsíce byl zařazen do prestižního průvodce Gault Millau mezi šest nejlepších restaurací na Azurovém pobřeží, v roce 2014 získal první michelinskou hvězdu, v roce 2016 hvězdu druhou a začátkem roku 2017 byl uveden v publikaci La Liste mezi tisícovkou nejlepších tabulí světa... A aby těch dobrých zpráv nebylo málo, tak přidejme listopad 2017, kdy se v Průhonicích, v prostorách bývalého hotelu Magnolia, začal psát druhý díl tohoto úspěšného konceptu.

Podobnost stylu a pojetí obou gourmetských oáz je natolik zřejmá, že až svádí k testu typu "najděte rozdíly". Stejně jako v Mougins, tak i v Průhonicích je pod elegantním designem interiéru podepsaná Monika Babišová a pod gastronomickou nabídkou ti, jejichž kulinářské umění (jak Francouzi pěkně říkají "l'art culinaire") je ceněno nejen na Azurovém pobřeží: michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi, který přirovnává svou práci k cestě bohaté na objevování neskutečných chutí a především naplněné silnými zážitky, šéfcukrář a nositel dvou michelinských hvězd Yohan Jara, jenž se netají svou absolutní vášní k cukrářskému umění. A samozřejmě šéfkuchař restaurantu Alexandr Martin, jehož motto zní: "Jídlo je součástí našich emocí, součástí nás samotných. A to je to, co musíme umět přenést na stůl našich hostů."

Stejně jako Paloma na Azurovém pobřeží, je i ta průhonická zaměřená na speciality francouzské kuchyně a tak v nabídce nechybí třeba Kachní foie gras z francouzského jihozápadu "Belle Hélène" nebo Bretaňský humr a další lahůdky a - samozřejmě vynikající vína.

Rozdíly mezi dvěma restauranty jsou vlastně nepatrné: na Côte d'Azur je z terasy Palomy v Mougins výhled na moře a Cannes, v Průhonicích máte na dosah Průhonický zámek, park a Květnové náměstí. Trumfem Průhonic je ovšem Paloma boutique hotel s deseti luxusními pokoji (ten největší s označením Signature Suite má rozlohu více než 63 m²). A co ještě mohou na Azurovém pobřeží Palomě v Čechách závidět, to je určitě cukrárna s pekárnou, která je, díky nabídce českých a francouzských delikates, velmi silným magnetem. Už teď je ale téměř jisté, že se restaurant Paloma Průhonce, stejně jako v Mougins, stane vyhledávaným cílem milovníků gastroturstiky a my vás rádi s jejich postřehy budeme na našich webových stránkách seznamovat.

Departement Alpes-Maritimes je pověstný labužnický ráj, nachází se tady více než 3000 restaurací a hospůdek a jejich návštěva je vždycky zážitkem. Gastroturisté, kteří se nechají vést Michelinským průvodcem, si mohou na Azurovém pobřeží vybírat z 34 restaurací ověnčených 44 michelinskými hvězdami. Dvě z nich jsou v Mougins: Le Candille a Paloma. Do Průhonic zatím žádný michelinský průvodce nezavítal, ale už teď je jasné, že se tahle obec u Prahy stane populární gastronomickou destinací. A jak to říkal Pablo Picasso, který měl v Mougins, nedaleko Palomy, své sídlo? "Tout ce que vous pouvez imaginer est réel." (Pozn.: český překlad najdete hned v úvodu článku.)

A teď pojďme ochutnávat:

Královské langustýny pečené na másle z červeného kari, servírované s krémem z kokosu a grepu, doplněné raviolkami z langustýn na čerstvém koriandru v consommé z klepet.

Pošírované Bio vejce - vejce s řeřichovým velouté a oříškovým máslem, servírované s lanýžovými gnocchi z brambor Bintje.

Tarteletka plněná vanilkovým krémem a slaným máslovým karamelem, servírovaná se zmrzlinou z madagaskarské vanilky.

Stanislava Bezděčková

Foto: Paloma Průhonice