Z láskyplné azurové gastronomie

27.02.2018

Jedním z oblíbených francouzských slovíček, které si člověk docela lehko zapamatuje, je "bonheur". Znamená štěstí nebo také šťastnou událost, zkrátka takový příjemný, hřejivý zážitek, který dovede život pěkně prozářit. 

Mandelieu-la Napoule
Mandelieu-la Napoule

Gourmeti i gurmáni jedním dechem určitě prohlásí, že takovou šťastnou událostí je ve Francii gastronomie - ať už v podobě návštěvy restaurantu (samozřejmě nejlépe ozdobeného michelinskými hvězdami), farmářských trhů s regionálními delikatesami, gastronomických festivalů a dalších a dalších labužnických akcí. Však také francouzská gastronomie, věhlasná svou pestrostí a kvalitou, byla zaslouženě zapsaná na Seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO...

Z trhu v Nice
Z trhu v Nice

Opravdoví labužníci mají takový gastronomický festival na Azurovém pobřeží vlastně po celý rok - každá návštěva restaurantu, bistra, ba i trhu je totiž originálním kulinářským zážitkem. Pokud mezi gurmety a gurmány patříte, potom byste si neměli nechat ujít mezinárodní gastronomický festival, který se každý rok koná v Mougins - "Les Etoiles de Mougins". Také letos se starobylé městečko nacházející se jen pár kilometrů od Cannes promění na celé tři dny ve velkolepou kulinářskou scénu, na níž budou předvádět své umění nejlepší šéfkuchaři ze všech koutů světa. 

Mougins - "Les Etoiles de Mougins"
Mougins - "Les Etoiles de Mougins"

S téměř stoprocentní jistotou se dá předpovědět, že festival, který se tentokrát  koná od 2. do 3. června, bude mít úspěch. V Mougins totiž vždycky platí moudrost, že "vaření vyžaduje lehkou hlavu, velkorysého ducha a velké srdce! (Paul Gauguin, francouzský malíř).

Výhled do okolí Mougins
Výhled do okolí Mougins